snow

donderdag 14 maart 2013

Rood?

Van alle kool soorten ben ik het minst gek op rode kool.
Met een beetje gekookte rode kool kan je een leuk (lakmoes) scheikunde proefje doen: wanneer je er een beetje zuur (azijn/appel) aan toevoegt kleurt het rood en bij druppeltje een base (zeep/afwasmiddel) veranderd het in blauw.

Photo © Han Vogel

11 opmerkingen:

Marlou zei

Goede morgen Han,

ja... rode kool met appeltjes.
Dat vind ik smullen!
En als je er dan een drupje citroen door doet dan wordt-ie inderdaad rood.
Paarse kool had ook gekund.

Een veld met van die paarse kolen: prachtig!
Een goeie wintergroente en je weet het: kanker haat kool.
Dus... dineren met kool!

Groet van Marlou

.

Marjolijn. zei

O jawel een lekkere rode kool stamppot met hachee....heerlijk!!
Wat Marlou al zegt, kool moet hoor..!
Maar gelukkig zijn er ook andere smakelijke soorten.

Fijne dag vandaag.

klaproos zei

heerlijk han, ik hou erg van witte kool:-)

A van de Aa zei

Ik ga dit de volgende keer uitproberen.
En zuurkool is mijn minst favoriete kool, daar ga ik zuur van kijken ;-)

gerdaYD zei

Even een plakbriefje broerkelief om te melden dat ik weer boven water ben gekomen... Maar met een serieuze jetlag dus ik zal morgen wat uitgebreider op je fijne blog zelf reageren. Maak er ondertussen een mooie dag van hé!

Sjoerd zei

Dat moet toeval zijn, ik heb gisteren heerlijke rode kool gegeten...

Anoniem zei

Hallo H.,
Nou het moet gezegd, rode kool lusten we wel, heerlijk bereid met appelen en daarbij een lekkere bloedworst, zoals slagers die nog slechts zelden kunnen maken. Dat was lang geleden bij onze grootouders stevige winterse kost, goed om de barre dagen op het land te overleven. De bloedworsten die je tegenwoordig aantreft in de supermarkten, zijn slechts een flauw afkooksel van de volgens de oude recepten, die vroeger de slagers aan huis gebruikten, bereide exemplaren.

Renesmurf zei

Ik heb nooit van kool gehouden.
Het zal vast gezond zijn, lekker vind ik het niet, maar ook niet echt vies.
En de vorm, mwa, dan vind ik een bloemkool interesanter!

willy zei

rode kool, witte kool , bloemkool...zolang het maar geen zuurkool is..

groeten

Lutje zei

en ik hou het meeste van rode kool, ik gebruik nog altijd het recept van mijn oma en dan is die lekkerrrr :o)

pieterbie zei

wist niet dat jij een chemicus was.
Ik ben gek op rode kool.