snow

zondag 23 november 2014

Sixticolor

Meten is weten, maar er zullen maar weinig bloglezers zijn die deze meter herkennen. Oké, je hebt hem nu niet meer nodig, maar het was toch een onmisbaar instrument voor mij.

Photo © Han Vogel
Dit is de Gossen Sixticolor kleurtemperatuurmeter, lamplicht is warmer van kleur dan daglicht. Met deze meter kan je die kleurtemperatuur meten in graden Kelvin. En dan met een filtertje op je lens aanpassen voor het type film wat je in je camera hebt.

10 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Ziet er spannend uit.
Fijne zondag Han.

Boerin zonder Naam zei

Ja vroeger...... Maar vroeger is nog niet zo heel lang geleden.

gerdaYD zei

Met de digitale fotografie heb je dit natuurlijk niet meer nodig, maar toen was het beslist onmisbaar, zeker voor zo'n doorwinterde professionele fotograaf zoals jij. Een mooi stukje van je uitgebreide collectie alweer!

Lutje zei

en ik heb dit nog nooit gezien zelfs, voor mij was het misschien heel nuttig geweest?

klaproos zei

ja han ik kan het me indenken :-)

wat heb je veel werk moeten verzetten voor een plaatje hé:-)

pieterbie zei

ken dit niet. Het is een lichtmeter zoals ik die ook nog gebruikt heb.
Ik zie dat je het ding op verschillende schalen kunt instellen nagelang het soort licht. Dus dat zou mij toch aan een lichtmeter doen denken of een soort convertor. Natuurlijk voor een convertor heb je niet echt een machientje nodig, dus ik gok dat het toch een of andere vorm van lichtmeter is.

Lies zei

Een lichtmeter had ik, Han, maar dat..., nee, onbekend...
Lie(f)s.

Sjoerd zei

Verder dan een lichtmeter kom ik ook niet. Alleen het woord filter irriteert me. Wellicht dat het wat met kleurtemperatuur van doen heeft.

willy zei

de lichtkleur wordt in °K gemeten...

bij lampen wordt dit normaal op de verpakking aangegeven, in wit licht heb je heel wat variaties..

op het toestel staan diverse lichttypes vermeld, ik denk daarom dat het gebruikt werd om het type film te bepalen die diende gebruikt te worden...

maar mijn "logisch " denken laat soms wel te wensen over

groeten

Renesmurf zei

Dat ziet er interessant uit. Ja, mensen hebben toch allemaal wat uitgevonden. Knap, en goed om af en toe eens bij stil te staan.